Dag kleine Robert…

next week blog 061
Hij was nog maar een paar weken een Bulungikindje: kleine Robert.

Vanuit het district Masaka krijgt Sharon begin juni het bericht dat er een jongetje is met flinke beperkingen dat door zijn familie niet meer kan worden verzorgd omdat het te moeilijk wordt. Of hij in het Nursery and Care Home mag wonen?
Voor Sharon de gelegenheid krijgt om er heen te gaan en hem te bezoeken staan een paar mensen al met hem in Jinja. Een heel klein mannetje: hij moet ongeveer drie jaar oud zijn, maar is in zo’n slechte conditie dat hij niet ouder lijkt dat een jaar. 

Natuurlijk wordt hij liefdevol opgenomen in onze Bulungigroep. We wachten nog even op foto’s en willen hem dan ‘aanmelden’ op deze site, zodat iedereen hem kan bewonderen.In het ziekenhuis wordt geconstateerd dat hij malaria heeft en ernstig ondervoed is. Annet, de dame die voor onze kindjes zorgt, is heel druk met hem: ze knuffelt hem veel en geeft hem met eindeloos geduld te eten. Het werkt: hij knapt beetje bij beetje op. Langzamerhand kunnen we misschien eens gaan kijken of er iets te zeggen valt over zijn beperkingen, hoewel dat in Oeganda altijd een beetje een gok blijft: van verstandelijke beperkingen hebben de meeste artsen weinig verstand.

Dan komt Sharon op Facebook: ze heeft slecht nieuws. Robert is gisteren (dinsdag 9 september) onverwacht heel ziek geworden: hij hoest, moet spugen en heeft diarree. Natuurlijk gaan Annet en zij onmiddellijk met hem naar het ziekenhuis, maar dat kleine lijfje heeft nog zo weinig weerstand dat het niet mag baten. Net als Annet naar huis is gegaan om de zorg voor de andere kindjes weer op te pakken, overlijdt het kleine mannetje in Sharons armen.
Ze zijn heel verdrietig en wij natuurlijk ook. Want je hoopt toch dat de kindjes die bij Bulungi komen ‘lang en gelukkig’ leven, in elk geval zonder pijn en te midden van mensen die van ze houden en goed voor ze zorgen. Soms lukt het gewoon niet. Soms is ‘life too hard to live’. Dat hebben we dan maar te accepteren. 

We troosten ons met de gedachte dat hij de laatste weken van zijn leven omringd is geweest door de goede zorgen van Annet en ongetwijfeld gevoeld heeft hoe welkom hij daar was. Maar wat hadden we hem graag langer als Bulungikindje op deze site willen volgen…

Little Robertnext week blog 061