Desmond Tutu, inspiratiebron, ook voor Bulungi

Op tweede Kerstdag overleed de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Hij was 90 jaar. Over de prachtige rol die hij heeft gespeeld in de bestrijding van de apartheid is de afgelopen dagen en uren heel veel verteld, daar hebben we bij Bulungi weinig aan toe te voegen. Toch willen we zijn overlijden ook bij Bulungi niet onvermeld laten.

Bezoek aan Deventer

In september 2012 bezocht Desmond Tutu Deventer. Aanleiding van zijn bezoek was een gala voor het Medical Knowledge Institute dat in Deventer werd gehouden. De opbrengst van het gala was voor de hulp en educatie die dat instituut in die tijd bood in de sloppenwijken van Zuid-Afrika. Desmond Tutu was beschermheer van het instituut.

Viering en gala

Als voorzitter van Bulungi mocht ik aanwezig zijn bij de viering die hij voorging in de Lebuinuskerk (met daarbij vertegenwoordigers van de Islam, het Jodendom en de katholieke en protestantse kerk) en bovendien kreeg ik een uitnodiging voor de tafel van de Gemeente Deventer bij het gala in de Bergkerk. Twee bijzondere gebeurtenissen die in mijn geheugen staan gegrift. Een van de mensen die ik buitengewoon bewonder om zijn geweldloze strijd tegen racisme én zijn bevlogenheid voor mensen in de wereld die door armoede, huidskleur en/of beperkingen minder kansen hebben in onze wereld van zo dichtbij te mogen meemaken is heel bijzonder. Nog altijd heb ik spijt dat ik te laat was om met hem op de foto te gaan tijdens het gala, waar hij vanwege een verkoudheid vroeger vertrok dan gepland.

Allemaal gelijk

Tijdens de viering én het gala (en ook tijdens zijn Collegetour) benadrukte hij steeds weer dat we allemaal gelijk zijn en op de wereld om elkaar te helpen. Een boodschap die we bij Bulungi proberen waar te maken! Zijn bevlogenheid, maar ook zijn ondeugende blik en aanstekelijke gegiechel zullen me altijd bijblijven. De wereld verdient meer mensen als Desmond Tutu!

Monica Sluiseman – voorzitter Bulungi