Deventer Wereldstad: een wereldmiddag!

Hoe laat je zien dat Deventer een echte wereldstad is? Door dans, theater, muziek, foto’s, workshops, een radiostation, de activiteiten van mensenrechtenactivisten en tentoonstellingen te combineren met het werk dat de vele stichtingen in Deventer doen in het buitenland. Voeg daarbij een Oegandabijeenkomst van leerlingen die net terug zijn uit dat Afrikaanse land, overheerlijke hapjes, als thema de Sustainable Development Goals plus een perfecte locatie en je hebt – voor de vijfde keer – een wereldmiddag!

Als op zondagmiddag 4 november een groot aantal mensen de weg naar de Deventer Schouwburg heeft gevonden is er al heel veel werk verzet. Om 9.00 uur ’s morgens zijn de eerste harde werkers in de Deventer Schouwburg aanwezig: de Wereldmarkt moet worden opgebouwd, decors klaargezet, er moet worden gesoundcheckt en geoefend, gasten ontvangen en programma’s uitgedeeld. Tegen elven komen de gasten binnen voor de Oegandabijeenkomst. Leerlingen van het Zone.college zijn nét terug van een reis naar Oeganda en delen hun verhalen, foto’s en filmmateriaal met een grote groep gasten in de grote zaal. Tegelijkertijd druppelen de vrijwilligers van de stichtingen binnen om op de eerste etage hun ‘kraampjes’ in te richten voor de Wereldmarkt.

Wereldmarkt

Op alle verdiepingen van de schouwburg is wel wat te beleven. Van dans tot theater, van tentoonstellingen tot een wereldspel, van muziek tot workshops en van wereldhapjes tot Photobooth. Alles op een ludieke manier gepresenteerd en aangekondigd door wereldburger Hanneke Evink. Het hart van Deventer Wereldstad wordt gevormd door de NGO’s, een groot aantal stichtingen die actief zijn in het buitenland. De vrijwilligers daarvan zetten zich – vaak achter de schermen – in om de wereld een beetje mooier, beter, schoner en gezonder te maken. Op deze middag presenteren de stichtingen zich aan het publiek en laten zien met welke van de Global Goals ze aan het werk zijn. ‘Ik heb mooie gesprekken gevoerd’, laat een vrijwilliger weten. Fijn dat we hier zo’n mooi platform hebben en Deventenaren kunnen interesseren voor ons werk!’ ‘Dat is precies waar we het voor doen’, lacht Monica Sluiseman van Deventer Wereldstad. ‘Er zijn zóveel mensen uren per maand bezig om de wereld een stukje mooier te maken, te zorgen dat kinderen naar school kunnen, vrouwen en meisjes een vak leren, mensen met een beperking de juiste verzorging krijgen. Ze doen dat werk veelal op de achtergrond, terwijl ze juist publiciteit nodig hebben. Op een middag als deze bieden we ze een platform in een mooie omgeving en met een boeiend programma, zodat er veel publiek van hun werk kennis kan nemen.’

Bijzondere gasten

Een van de meest indrukwekkende onderdelen van de middag vormen de verhalen van twee bijzondere gasten: Claudia Duque uit Colombia en Arsène uit Democratische Republiek Congo. Claudia Duque, mensenrechtenjournalist, legt uit dat het akkoord dat is getekend met de FARC helemaal niet betekent dat er nu vrede is in Colombia, maar dat corruptie, drugshandel en machtsmisbruik nog steeds hoogtij vieren in haar land. Arsène vertelt over zijn werk als mensenrechtenadvocaat die in Congo probeert (jonge) vrouwen bij te staan die te maken hebben gehad met seksueel misbruik.

Dromen

De middag eindigt met een speciaal voor Deventer Wereldstad geschreven gedicht door stadsdichter Wibo Kosters, dat de 17 Global Goals vangt in 17 dromen. Wethouder Thomas Walder heeft vervolgens het laatste woord: ‘Deventer Wereldstad draait om verbondenheid’, is de conclusie van de wethouder, die voor het eerst bij het evenement aanwezig is; hij heeft immers in het huidige college Internationaal Beleid in zijn portefeuille. ‘Ik ben onder de indruk van alles wat hier vanmiddag is geboden. Geweldig om te zien dat er zoveel mensen actief zijn en dat Deventer zich met recht een Global Goals City heeft getoond!’ Monica Sluiseman vult aan: ‘Ik hoor van iedereen positieve geluiden. Bezoekers hebben genoten van het programma, en de mensen van de NGO’s hebben veel geïnteresseerden bij hun tafels gehad. “Informatief, gezellig en boeiend” is wat ik veel te horen krijg! Als organisatie kijken we terug op een mooie dag, die aan onze verwachtingen heeft voldaan!’

zeventien dromen

iemand droomt zeventien dromen
van zestien doelen om de mens te verheffen
de zeventiende dat iedereen zich daarachter schaart

het gekke aan dromen is
dat de meest buitenissige
– vliegen, de maan bezoeken,
praten met iemand op 10.000 kilometer afstand –
sneller waar werden dan simpelweg
mannen en vrouwen gelijk behandelen
het teveel aan alles eerlijk delen

nog gekker:
meerdere mensen kunnen dezelfde droom delen
langzaam ontwaken in hetzelfde bewustzijn
over hoe ze waar te maken

het gekst:
anderen wakker maken voor dezelfde droom
soms zijn er al kleine aanwijzingen
dat ze waar worden