Een kerstverhaal van Bulungi

Als Renate in 2010 voor het eerst in Oeganda is, ontmoet ze Fahad. Een ernstig beperkt, maar vrolijk mannetje dat de hele dag op een stoeltje zit in een hutje. Met als enig gezelschap een radio. Moeder is niet beeld, vader moet werken. In februari 2011 richten we Bulungi op: een stichting om kinderen met beperkingen te helpen. Het is duidelijk dat Fahad ons eerste Bulungikindje wordt!

Fahad in maart 2010

Fahad blijkt naar de village (het platteland) te zijn gebracht omdat zijn vader niet meer voor hem kon zorgen. Helaas wist zijn familie ook niet hoe ze dat moesten doen. Van het vrolijke mannetje is een heel klein, mager ventje over dat onder de wonden zit van het vele liggen. Zijn prachtige donkerbruine huid is geel, zijn haar oranje. Een teken van ernstige ondervoeding.  Een handtekening van de chief op een stukje papier is voldoende om Fahad mee te mogen nemen.

In het ziekenhuis blijkt hij van alles onder de leden te hebben, maar het grootste probleem is inderdaad de ondervoeding. Met medicijnen mag hij naar huis waar de goede zorgen en veel eten hem snel doen opknappen. Zijn kleur komt terug en zijn haar ziet er ook weer goed uit. Na een paar weken kan hij naar het Babieshome waar ook de andere Bulungikindjes wonen.

Fysiotherapie

Zijn gezondheid blijft broos, maar zijn grote lach is terug. Hij kan alleen op zijn rug liggen en dat frustreert hem, want hij ziet te weinig van de wereld. In een speciale stoel kan hij wat rechterop zitten, maar alleen met heel veel ondersteuning. Zijn wereld wordt er groter door. Af en aan krijgt hij fysiotherapie (er is niet altijd een goede fysiotherapeut voorhanden) en op een gegeven moment kan hij omrollen! Dat is een feest, want hij kan zich verplaatsen!

Zitten

Inmiddels zijn we meer dan tien jaar verder. Fahad is een puber (we weten niet precies hoe oud hij is). En een week geleden kregen we een filmpje uit Kampala: Fahad kan zitten! Met een enorme lach zit hij rechtop op de grond en bekijkt de wereld om zich heen. Dan weten we bij Bulungi weer waar we het voor doen. Voor ons is dit wel een heel bijzonder kerstcadeau!

Watertank

En ja, dan maken we u natuurlijk nog even heel graag attent op onze Kerstactie: een watertank voor Fahad en zijn vriendjes in Merette’s House! Doet u mee?
Doneren is heel makkelijk via de link: Watertank voor Bulungi.