Nieuwe wasmachine

Een paar weken geleden ging de wasmachine van Bulungi stuk. Dat is een klein drama. Want onze kinderen zijn lang niet allemaal zindelijk, er wordt nog wel eens geknoeid met eten en drinken en ook het beddengoed moet vaak gewassen worden. Zonder wasmachine gebeurt dat met de hand én met koud water. Heel tijdrovend (en die tijd kan niet aan de kinderen worden besteed) en niet heel hygiënisch, al helemaal niet in Coronatijd!

De oude wasmachine was ruim vijf jaar oud, wat voor een Oegandese wasmachine een respectabele leeftijd is. Want de stroom valt nog al eens uit, of gaat juist weer aan op momenten dat je het niet verwacht en ook de waterleidingen zijn niet altijd even betrouwbaar. Dat-ie een keer stuk zou gaan was niet heel verbazingwekkend. En dus moesten we ons beraden over een ‘wasmachineactie’.

Zó veel reacties!

Het Deventer Nieuws wilde ons verhaal over het jaar 2020 (ons vorige nieuwsbericht) nog publiceren in de eerste week van januari. Dat bood de gelegenheid om daar een extra alinea aan toe te voegen over de wasmachine. Tot onze grote verrassing en blijdschap kregen we meteen een prachtig bedrag van een van onze vaste donateurs als bijdrage voor een nieuwe wasmachine. Voor het restant hebben we een PIF-actie aangemaakt en veel gedeeld op Social Media. Doel was € 500. En lieve mensen: in iets meer dan een week hebben we maar liefst € 565 mogen ontvangen! We zijn zo ongelooflijk blij! Want behalve een spiksplinternieuwe wasmachine die nu vrolijk staat te draaien, heeft Moses ook flink wat wasmiddel en nieuwe waslijnen ingeslagen!

Waslijnen

Met die waslijnen komt meteen een einde aan het drogen van de was op de grond en in de struiken, zoals dat in Oeganda gebruikelijk is. Dat levert een behoorlijk hoog risico op voor insecten die in de kleding kruipen. Een vervelend voorbeeld daarvan is de ‘mangofly’, die leeft op de struiken en in het gras en eitjes legt in textiel. Met een beetje pech kruipen die eitjes vervolgens onder je huid… Moses vertelt in een appje: ‘We zijn zó blij met de nieuwe wasmachine. Er was genoeg geld om ook nog palen en waslijnen te kopen, zodat we nu de kleding van de kinderen op de lijnen veilig kunnen drogen. We hebben ook wasmiddel ingeslagen, dus voorlopig kunnen we vooruit!

Lieve gulle gevers: hartelijk dank!