Stella

Stella

Kobusingye Stella vier jaar oud. Ze woont sinds maart 2011 in het Nursery & Carehome.
Stella heeft zowel een verstandelijke als lichamelijke beperking. Wat ze heeft weten we niet precies, maar ze kan niet praten en haar armen en benen nauwelijks bewegen.

Stella komt uit Kibuye village; ruim twee uur reizen vanaf Jinja. Stella’s ouders leven nog het echte ‘villageleven’. Ze verbouwen hun eigen eten en hebben nauwelijks geld. De volwassenen zijn praktisch de hele dag aan het werk op het land en van de kinderen wordt verwacht dat ze al heel jong zelfstandig worden, meehelpen en voor hun broertjes en zusjes zorgen. Naarmate Stella ouder wordt, wordt het steeds moeilijker voor haar ouders om voor haar te zorgen; door haar beperkingen kan ze niet mee doen met de andere kinderen in haar village.

Stella-020Fysiotherapie
Ruim een jaar geleden hebben Stella’s ouders haar meegenomen naar Jinja om haar te laten onderzoeken in het ziekenhuis. Een lange en dure reis. In het ziekenhuis werd hen verteld dat Stella meer zorg en wekelijks fysiotherapie nodig heeft. Jinja is de dichtstbijzijnde stad waar ze dat kan krijgen. Die zorg kunnen de ouders van Stella haar niet bieden. Daarom hebben zij Sharon (van AASU) benaderd met de vraag of Stella in het Nursery and Carehome mag wonen.

AriseandShineUganda 15 KatieKaizerPhotography
Nursery and Carehome
De ouders van Stella hebben haar zelf naar het Nursery and Carehome gebracht. Het is triest dat ze niet zelf voor haar kunnen zorgen, maar het is ook heel bijzonder dat ze voor deze oplossing hebben gekozen. Een oplossing die voor hun dochtertje het beste is. Voor de reis naar Jinja om Stella te brengen hebben ze lang moeten sparen. Stella heeft het erg naar haar zin in het Nurseryhome. Ze kruipt wat rond en en vindt vooral alle aandacht die ze krijgt van de andere kinderen reuzegezellig. Ze probeert zelfs – aan de hand – te staan!

AriseandShineUganda 35 KatieKaizerPhotographySharon met Stella