Wind in de rug voor Bulungi

Monica 2182

Op vrijdag 31 maart ontvangt Bulungi een cheque van € 4000. De cheque is verbonden aan de Johan Windprijs. Merette krijgt dit prachtig bedrag uit handen van Johan Wind, de naamgever van de prijs.

Soms waait de wind uit heel onverwachte hoek. En dat kan leiden tot verrassende gebeurtenissen. In december 2016 staat in de Sallandse editie van de Stentor een artikel over een leerlinge van Het Vlier, de bovenbouwlocatie HAVO/VWO van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer. De 16-jarige Soy vertelt over de aanstaande reis naar Oeganda met 17 andere leerlingen van haar school en een actie die ze in haar woonplaats Olst op touw heeft gezet om geld in te zamelen. En passant noemt ze in haar verhaal de naam van Renate Sluiseman, oud-leerling van het Etty Hillesum en oprichtster van Stichting Bulungi.Monica 2157

Vergaderen
Johan en Wind en voorzitter Monica Sluiseman zitten die avond samen in een vergadering van een verwantenraad. Ze kennen elkaar al jaren. ‘Stond jouw dochter vanmorgen in de krant?’ vraagt Johan. Het blijkt de Sallandse editie te zijn en in Deventer is dat dus totaal gemist. Johan wil graag meer weten van de stichting. Aan dat verzoek kan snel worden voldaan, een paar dagen later zit er een informatiebrief over Bulungi in zijn mail.

Monica 2160Johan Windprijs
Johan is tot 2004 directeur van De Horizon, een school voor speciaal basisonderwijs in Raalte. Als hij met pensioen gaat krijgt hij als afscheidscadeau een Afrikaans beeld dat drie personen uitbeeldt met een holle rug. De drie mensen hebben de wind in de rug. Maar dat is niet alles: hij mag elk jaar een bedrag uitreiken aan ‘personen, organisaties, projecten, initiatieven, die zich inzetten voor de ontwikkeling, onderwijs of zorg voor kinderen in kwetsbare of achterstandssituaties en waarbij verwacht mag worden dat van de prijs een stimulerende en/of waarderende werking zal uitgaan’. Hij doet dat niet alleen, maar met een klein comité: Herman Hunneman, Gerard van Oijen en Louis Peeters beslissen samen met hem waar het geld naar toe gaat. ‘Monica en ik kennen elkaar al jaren, en ik wist wel dat er iets was met Oeganda’, vertelt Johan. ‘Maar dat het een stichting is, die zo aansluit bij mijn Johan Windprijs wist ik niet. Dat stuk in de krant zette me op het spoor van Bulungi, omdat ik de naam herkende.’Monica 2181

Wind in de rug
Bulungi krijgt een bedrag van maar liefst € 4000! Een geweldige bedrag waarmee we in Kampala weer veel kunnen doen voor onze kinderen. Hoe je via een school, een leerling met het hart op de juiste plaats, een oud-leerling, een jarenlang gedeelde klus in een verwantenraad én een stukje in de krant zo maar ineens de wind even heel erg in de rug krijgt!

Johan Windprijs 2016.1